Was de vorige kinderboerderij ooit onderdeel van het gebied rond de stationsvijver in Beverwijk na de verhuizing bevind de nieuwe zich aan de rand van het park Westerhout. De verhuizing heeft heel wat los gemaakt maar het resultaat mag er zijn. Op een mooie locatie staat onder andere deze frisse rode muur. Zoals ik het kan inschatten, met een dochter van 4 ben ik regelmatig bezoeker van de Baak, is de verhuizing het bezoekers aantal ten goede gekomen. Ik kan er niet komen of het is druk. Ik begrijp nu eindelijk ook waarom het een kinderboerderij heet want er zijn meer kinderen dan beesten. Samen met de opa’s, mamma’s, papa’s en oma’s vergapen zij zich aan de geiten, eenden, kippen, konijnen en heel veel meer op vier poten of met vleugels. Begrijpelijk dat men voor de beesten komt maar neem ook eens de moeite om even naar de muren te kijken. Want wees eens eerlijk wat een mooi lijnenspel op de foto.
Al ware het een perspectief tekeningen zo lijken de lijnen (voegen) te verdwijnen in het oneindige. Samen met de grijze voeg, perfect van kleur en vorm, en oranje rode stenen staat er een luchtige muur. Misschien is het halfsteens verband een beetje braaf maar aan de andere kant kun je ook denken dat het gewoon past in deze situatie. Wel plaats ik mijn bedenkingen bij de lichte kleur van de betonnen plint. Beesten hebben nu eenmaal de gewoonte om wat te laten vallen. Iets wat wij normaal op de WC doen maar zij totaal niet over nadenken. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat wanneer de beesten de beschutting van het gebouw zoeken deze ook als “toilet” gebruiken. Van de rode stenen zou dat al lastig af te halen zijn maar zeker op een witte ondergrond zal de ammoniak en alle andere bestanddelen uit de ontlasting aardig wat schade aan kunnen richten. Het zou toch eeuwig zonde zijn wanneer de muur hierdoor schade zou oplopen.
Gelukkig is het beeld van een kinderboerderij nu helemaal duidelijk voor me geworden. Maar ik zit met nog een vraag. Wordt deze boerderij net zoals de vorige afgebroken dan zullen de stenen worden vermalen tot steenkorrel. Hoe loopt het af met overtollige beesten op de kinderboerderij? Worden deze uitgewisseld met andere kinderboerderijen? Belanden deze bij mensen thuis of erger gaan ze naar de slager. Zou dat zo zijn dan zou ik op z’n minst verwachten dat deze beesten naar de scharrelslager zouden gaan. En met die scharrelslager heb ik altijd een apart beeld. Want verwerkt deze slager alleen vlees van beesten welke vrij hebben rond gelopen of besteed deze slager meer dan boven gemiddelde aandacht aan zijn vrouwelijke klanten. Met elke klant neemt hij zoenend hun bestelling door. Dat zou toch wat zijn. Mijn denkbeeld zal natuurlijk niet kloppen maar ik kan er niets aan doen iedere keer wanneer ik voorbij een scharrel slager rij (ik ga voor de zekerheid maar nooit naar binnen je weet maar nooit) denk ik aan mijn “loslippige” slager. Ik ben alleen bang dat na het lezen van dit verhaal u ook nooit meer van dat denkbeeld zult afkomen.
Ik heb er nog een paar; Steenstrip (steen die zich uitkleed), broekstuk (kapotte broek), mop (grote baksteen), plaat (33 of 45 toeren), stoppen (16 ampère), vorst (morgen middag nachtvorst).
Gelukkig zijn stenen nog steeds geen eenheidsworst en zeker niet verkrijgbaar bij de slager. Heeft u stenen nodig u weet me te vinden, hoop ik.
Foto: René Lust
Cijfer uitstaling: 8.5
rene.lust@bouwcenter.nl
|